Un viatge barroc

G. Ph. Telemann
Ouverture Burlesque
F. I. Biber
La battaglia
P. Locatelli
El lament d’Ariadna
J. S. Bach
Variacions Goldberg (extractes)
C. Farina
Capriccio Stravagante

Cada període de la nostra història, i de cultural també, ens marquen un seguit de fets que ens fa englobar un període de temps amb unes característiques que podríem anomenar comunes i globals.

El Barroc musical és un període ben curiós, on la música instrumental comença a agafar unes dimensions importants, amb compositors que també eren excel·lents instrumentistes i a vegades grans virtuosos. Una música que es desenvolupa en diferents espais europeus amb uns llenguatges propis de cada indret però que se’ns està descobrint amb un eix comú: una imaginació impressionant per explicar coses.

I aquest fet ens porta a descobrir tot de partitures de sonoritats úniques i realment molt sorprenents, que podríem dir fins i tot inesperades. El programa que us presentem està basat en una recerca sobre aquestes músiques. Partitures que ens parlen de la preparació i vivència d’una batalla amb cavalls, espases, plors, canons en la Battaglia de H. I. Biber; la Llegenda d’Ariadna, filla de Minos, rei de Creta, que cau perdudament enamorada del príncep Teseu d’Atenes, explicada amb els sons dels instruments de corda per P. Locatelli; la il·limitada imaginació de Telemann per explicar musicalment i de manera “Burlesque” el caràcter dels personatges de la Comedia dell’arte; o la recerca sonora del Capriccio Stravagante del violinista italià C. Farina intentant imitar el so característic d’alguns animals.

I per acabar una autèntica meravella: extractes d’una partitura escrita per entretenir les nits d’insomni del comte Kaiserling: les Variacions Goldberg, de J. S. Bach.

Un petit viatge que ens mostra la capacitat imaginativa d’aquest període