El 1741 Haendel passa per una època difícil: problemes de salut que l’han dut a descansar a un balneari; la seva companyia està a punt de tancar i amb deutes; les seves obres són poc representades… Per aquestes dates rep una invitació per anar a Dublín, Irlanda, i sense dubtar va cap allà amb una obra sota el braç escrita en sols 24 dies: un oratori, El Messies. L’abril del 1742 la pot estrenar a Dublín dirigint-la ell mateix des del clave; des de la seva estrena ha estat una obra programada constantment.
Amb text de Charles Jennens format per fragments de la Bíblia, aquest oratori està estructurat en tres parts i parla-reflexiona sobre episodis relacionats amb la vida de Jesús: la primera parla de l’Adveniment i Naixement marcat per moments d’exaltació i intensitat expressiva. La segona il·lustra la Passió, Resurrecció i Ascensió començant amb dolor i tristesa i acabant amb l’al·legria de l’”Hallelujah” amb cor, trompetes i timbales. En la tercera es parla de la victòria de Crist, amb el judici final i la paraula “Amen” acabant l’obra.
Originalment, aquesta obra està pensada per l’època de Pasqua, encara que actualment sembla lligada a les nostres dates de Nadal, però per la temàtica és en realitat una obra que ve de gust escoltar qualsevol moment de l’any.