Projecte Beethoven: l’Heroica

L. v. Beethoven
Simfonia núm. 3, l’Heroica
L. v. Beethoven
Simfonia núm. 4 Op. 60
 
Xavier Puig, director
Miquel Desclot, presentació

Ludwig van Beethoven fou compositor, director, pianista i per sobre de tot músic. Un músic que visqué a cavall del XVIII i XIX amb la vivència social i cultural que això comporta.

Musicalment avarca el final del classicisme i els inicis del romanticisme. Considerat l’últim gran representant de l’escola vienesa del classicisme, la seva música i evolució musical arribà a cotes que fins molts anys després de la seva mort altres músics no varen aconseguir arribar.

Les seves 9 simfonies continuen sent un referent important dins de la història musical. La seva escriptura i evolució ens marquen tot un món sonor i imaginatiu que traspassa les fronteres sonores per entrar totalment en el fet sensitiu i emocional de l’ésser humà.

Des de l’OCT48 ens plau presentar-vos un dels nostres grans projectes: portar totes les simfonies de Beethoven als escenaris del país. Aquest “Projecte Beethoven” surt d’una necessitat vital com a músics i també com a fruit de maduresa d’un projecte orquestral com és l’OCT48. I per aquest motiu comptarem amb una de les millors batutes del país, el director Xavier Puig i una presentació històrica a càrrec d’en Miquel Desclot.

Les simfonies de Beethoven representen un punt clau en la història musical: per la seva evolució, pel context històric, per la qualitat de la música escrita, per uns sons que arriben directament cap a qualsevol persona.

Per aquesta tardor del 2019 presentem la Tercera Simfonia, dedicada primer al seu admirat Bonaparte i després batejada com a “Heroica”, on Beethoven realitza una partitura de molta durada per l’època i amb una instrumentació ja realment gran i considerada com una porta oberta al romanticisme, i la Quarta Simfonia on el compositor recupera els cànons de les dues primeres simfonies, però ja dins un llenguatge musical més ampli.