Projecte Beethoven; l’ Heroica

Ludwig van Beethoven fou compositor, director, pianista i per sobre de tot músic. Un músic que visqué a cavall del XVIII i XIX amb la vivència social i cultural que això comporta. Musicalment avarca el final del classicisme i els inicis del romanticisme. Considerat l’últim gran representant de l’escola vienesa del classicisme, la seva música i evolució musical arribà a cotes que fins molts anys després de la seva mort altres músics no varen aconseguir arribar.

Les seves 9 simfonies continuen sent un referent important dins de la història. La seva escriptura i evolució ens marquen tot un món sonor i imaginatiu que traspassa les fronteres sonores per entrar totalment en el fet sensitiu i emocional de l’ésser humà. Un punt clau en la història musical: per la seva evolució, pel context històric i per la qualitat de la música escrita.

Des de l’OCT48 ens plau presentar-vos un dels nostres grans projectes i iniciat la tardor del 2018: portar totes les simfonies de Beethoven als escenaris del país. Aquest “Projecte Beethoven” surt d’una necessitat vital com a músics i també fruit de la maduresa d’un projecte orquestral com és l’OCT48. I per aquest motiu comptem amb una de les millors batutes del país, el director Xavier Puig.

En la Tercera Simfonia, dedicada primer al seu admirat Bonaparte i després batejada com a Simfonia heroica, composta per festejar el record d’un gran home, Beethoven realitza una partitura de molta durada per l’època, amb una instrumentació gran i és considerada com una porta oberta al romanticisme. Amb ella el primer dels moviments de la música escènica dedicada al compte d’Egmont, un dels dels condemnats a mort pel Tribunal dels Tumults instaurat per Felip II: l’Obertura Egmont. En aquesta partitura Beethoven expressà les seves pròpies conviccions polítiques a través de l’exaltació del sacrifici heroic d’un home condemnat a mort per haver pres una postura valenta en contra de l’opressió.

Programa
-Obertura Egmont L.v.Beethoven
-Simfonia núm 3, Heroica L.v.Beethoven
Xavier Puig, direcció