L’OCT48 i la veu de Mireia Pintó: 5 postals barroques

J. P. Rameau
Tambourin, La Poule, Air de la Follie
H. Purcell
Fragments de The Fairy Queen i Dido Eneas
A. Vivaldi
Simfonia en Sol M., Armatae face et Anguibus
G. F. Haendel
Sarabanda, Gavotte, Fuga, Lascia ch’io pianga
J. S. Bach
Variacions Goldberg (extractes)
 
Mireia Pintó, Mezzosoprano

En el recorregut de la nostra història, i de la cultural també, ens marquen un seguit de fets que ens fa englobar un període de temps amb unes característiques que podríem anomenar comunes i més o menys globals. El Barroc musical és un període ben curiós, on la música instrumental comença a agafar unes dimensions importants, amb compositors que també eren excel·lents instrumentistes i que molts d’ells desenvolupaven un gènere que començava a despuntar: l’òpera. Una música que es desenvolupà en diferents espais europeus amb uns llenguatges propis de cada indret però que se’ns està descobrint amb un eix comú: una imaginació impressionant per explicar coses.

Cinc postals Barroques és un programa concebut per a donar conèixer la riquesa del gènere instrumental i operístic a través del Barroc amb obres que ens mostren llenguatges molt diferents a nivell europeu i molt centrats en els països dels seus compositors. D’un barroc d’un llenguatge sonor més delicat, galant i còmic com és el Barroc francès amb un dels seus màxims representants, J. Ph. Rameau, a un barroc molt més rítmic, juganer i potser més proper al fet natural com és el Barroc italià amb la música d’ A. Vivaldi.

I del Barroc anglès dos noms per excel·lència: la música del considerat el més important dels seus compositors natius, H. Purcell, amb una escriptura magistral, i partitures de G. Ph. Handel com a exemple de músic a cavall de dos indrets: l’alemany d’on era natiu i l’anglès on residí. I per acabar una autèntica meravella del Barroc alemany: extractes d’una partitura escrita per entretenir les nits d’insomni del comte Kaiserling: les Variacions Goldberg, de J. S. Bach.

Un petit viatge que ens mostra la capacitat imaginativa i musical d’aquest període: el Barroc.