Viena, punt de trobada

J. A. Hasse
Simfonia op. 5 núm. 6 en sol m.
F. I. Biber
La battaglia
L. Boccherini
Música nocturna dels carrers de Madrid
A. Salieri
Simfonia en Re M
W. A. Mozart
Divertiment en Fa Major KV 138
J. Brahms
Danses Hongareses

Des del punt de vista musical, i també en altres àmbits, de tots és coneguda la importància d’una ciutat com Viena. Orquestres, directors, escoles, compositors, intèrprets….la capital austríaca és una de les més antigues d’Europa amb una riquesa històrica i cultural molt important i és considerada com la ciutat de la música.

Aquest és el punt de partida que us proposem en el programa d’aquest concert. Obres de compositors en que el seu punt de trobada és la ciutat de Viena, ja sigui com a naixement o com a ciutat on varen desenvolupar una gran part de la seva activitat musical professional o com a estudiant.

Obre el concert la música d’un amic de J.S.Bach i també de l’escriptor i poeta italià Metastasio, J.A.Hasse, considerat en vida com un dels compositors més importants d’òpera del seu temps i amb una música que tingué un gran desenvolupament reflex dels grans canvis que marcaren el XVIII i que ell tingué la sort de viure. D’aquest gran músic per a descobrir escoltarem una simfonia ja emmarcada dins del període de l’Sturm und Draag, la Simfonia op6 núm6 en sol m. Amb ella una música especial i captivadora del que s’està descobrint com un dels grans violinistes i compositors del període barroc i que realitzà part dels seus estudis a Viena: F.I.Biber i la seva obra on ens fa escoltar tots els sons possibles d’una Battaglia amb trompetes, cavalls, canons, espases…Amb elles la música també  descriptiva de L.Boccherini, Música Nocturna dels carrers de Madrid, on agafa com a inspiració l’alegria i el bullici de les nits de Madrid amb les campanes cridant a l’oració, els balls populars dels joves, el so de les vielles dels cecs fins que els soldats toquen a retreta.

I de la música genial d’aquests dos autors passem a potser una rivalitat mítica i no tant real com ens pensem: la música d’A.Salieri amb la Simfonia en Re juntament amb la de W.A.Mozart amb el seu Divertiment en Fa, dues músiques on podem observar clarament dues visions del període clàssic.

Un programa de concert que volem acabar amb música festiva i plena d’energia i deixar-nos endur pels sons encisadors de quatre de les Danses Hongareses de J.Brahms.