Tres visions d’Apol·lo

P. Boyer
Three Olympians
I. Stravinsky
Apollon Musagete
N. Skalkottas
5 Greek Dances
 
Barry Sargent, violí – director

Apol·lo, déu de la música. I de l’art d’endevinar, i del sol…les seves fletxes poden provocar malaltia i també guarició. Mostrat amb un carcaix de fletxes a l’esquena i una lira a les mans, presideix el cor de les nou muses de les arts a les que instrueix en el seu art.

I heus aquí el gran nexe d’aquest programa de concert. Dues obres basades en Apol·lo i les seves muses. Apollon Musagete és una obra escrita per Igor Stravinsky com a ballet d’inspiració barroca – neoclàssica on Apol·lo instrueix a tres muses: Terpsichore, musa de la dansa i la cançó; Polimnia, musa del mim; i Calliope, musa de la poesia.

I no deixem la inspiració que ens poden donar les arts de les muses d’Apol·lo en una obra de Peter Boyer estrenada el 2001: Three Olympians. Considerat el treball més impressionant d’aquest compositor estatunidenc ens evoca la relació a tres bandes entre d’Apol·lo, Afrodita, la deessa de la bellesa i l’amor, i Ares, el déu de la guerra.

En el final d’aquest programa d’embolics en el sistema diví de la Grècia antiga hem posat un recull de les Danses Gregues escrites per Nikos Skalkottas. Un seguit de melodies tradicionals de les illes en que la música ens transporta a l’arrel d’aquesta cultura a qui devem gran part de la nostra.

“La música és incapaç d’expressar res per ella mateixa”, Igor Stravinsky