Magníficat, el cant d’una mare

A. Corelli
Concerto Grosso op. 6 núm. 8 – fatto per la notte di Natale
J. S. Bach
Magníficat BWV 243a
A. Guinovart
Tres nadales populars catalanes
 
Josep Prats, director
Marta Mathéu, soprano
Marc Guerris, contratenor
Jorge Juan Morata, tenor
Jordi Sabata, baix
Cor Ciutat de Tarragona

El Magníficat és un himne-cant emmarcat dins de la religió cristiana. Aquest poema atribuït a Maria és en realitat un cant de joia degut a l’encarnació del seu fill, Jesús. I d’aquest cant o poema molts compositors n’han escrit obres sublims i els primers ja daten de finals del segle XIV. Autors com Vivaldi, Mozart, Schubert, Mendelssohn… i un nombre immens que arriba fins als nostres dies han omplert de música aquest poema. Un poema d’evident contingut religiós, però que també es pot agafar com un cant de joia immensa, una meravella dins les meravelles: el fet màgic de que una persona pugui engendrar-ne una altre i que aquest fet es desenvolupi en el propi cos. Un bon miracle!

I d’aquestes partitures una de les més sublims és sens dubte el Magníficat BWV 243 de J. S. Bach. Una de les poques obres vocals on Bach utilitza el llatí com a idioma. La primera versió d’aquesta obra escrita pel compositor va ser feta per ser tocada a Leipzig durant els serveis litúrgics de Nadal del 1723, realitzant una segona versió per a la festa de la visitació de Maria el juliol del 1733.

En el programa del concert aquesta gran obra estarà acompanyada pel Concerto Grosso “per la notte di natale” d’Arcangello Corelli, sense dubte una de les obres orquestrals més aconseguides del violinista italià, i per 3 nadales populars catalanes arranjades per un mag de l’orquestració: Albert Guinovart.

I per acabar sols una reflexió de Joan Pau II en una visita a Mèxic on l’amplitud d’aquest cant ja pot ser immensa: ”el Magníficat es manifesta com a model per a qui no accepta passivament les circumstàncies adverses de la vida personal i social ni són víctimes de l’alienació, sinó que proclamen que Déu està al costat els humils i destrona els potentats.”