Luna roja, a García Lorca

I. Albéniz
Tres danses de la Suite Espanyola
M. Ortega
Cançons sobre poemes de García Lorca
M. d. Falla
Canciones populares españolas
S. Revueltas
Canciones para niños y canciones profanas
F. García Lorca
Canciones españolas antiguas
C. Kross
La muerte me está mirando
 
Mireia Pintó, Mezzosoprano
Enric Arquimbau, actor

“Abans de tot sóc músic” digué Federico García Lorca l’octubre del 1933 en una entrevista a Buenos Aires. Lorca és sense dubte una de les persones més destacades en la història de la literatura. En aquest concert no ens posarem a analitzar la seva poesia i aportació en el món literari sino a ressaltar la seva relació amb el món musical.

Estudià piano amb Antonio Segura fins al punt de realitzar concerts amb freqüència. Volia anar a estudiar a París però la mort del seu mestre el va fer decantar cap al món literari. Segura el va introduïr en el món de la música popular, aspecte que desenvolupà més tard juntament amb Manuel de Falla, viatjant per pobles a la recerca del folklore tradicional, amb qui tingué una relació de llarga amistat.

Relacionat amb molts músics espanyols de l’època la seva obra literària està plena de referències musicals i els seus versos porten amagats una música callada en el seu ritme. Gran estudiós i investigador de la música popular potser la seva obra musical més important són les Canciones Populares Españolas, enregistrades pel mateix Lorca i la bailaora La Argentinita, una recopilació que va portar cap a Amèrica interpretant-les ell mateix.

Afusellat just acabar la guerra civil espanyola els seus poemes han estat una font continuada d’inspiració en moltes obres musicals.

“Amb la música expressem allò que ningú coneix ni pot definir, però que existeix en tothom amb més o menys força”, Federico García Lorca