Es parla dels pobles eslaus per primera vegada fent servir aquest nom concret en el segle VI. L’origen de la paraula no està ben clar però les dues possibilitats predominants encaminen cap a slavonica per referir-se a les tribus que viuen prop del riu Dnièper, o a slovene com a les persones que parlen la mateix llengua, que s’entenen entre elles.
Els primers eslaus potser provenien de l’actual Bielorússia, Rússia europea, Polònia i Ucraïna. Tota una cultura que inclou els pobles moravians, caixubis, eslovacs, txecs, serbis, macedonis, eslovens…i amb ella tota una manera de descriure les emocions que ens dona la vida i l’entorn.
En el concert que us presentem intentarem fer una petita pinzellada al món sonor eslau, a la manera de com aquest poble ha acompanyat la seva vida a través de la seva música.
Un programa de diferents visions sobre la seva música d’arrel amb les Cançons tradicionals eslovenes de Jari Golob, violinista i compositor especialitzat en fer renéixer la música tradicional eslovena, el Quartet Eslau d’Alexander Glazunov com a punt de mirada a les melodies populars fetes des de la part russa i escrit ja pensant en una formació orquestral de cordes i evidentment les Danses Eslaves d’Antonin Dvorak com a obra de gran referent sobre el tema i escrites totes sobre ritmes tradicionals eslaus però amb les melodies pròpies del compositor.
I per acabar Orawa, la sorprenent obra del polonès Wojciech Kilar on descriu la dansa d’uns joves pastors mentre la música flueix pel riu que passa entre Polònia i Eslovàquia.
Una riquesa sonora que ens apropa a la manera d’entendre la vida dels pobles eslaus.