De terres Víkings

C. Nielsen
Suite núm. 1
Fernstrom J.
Intimate Miniatures
E. Rautavaara
Un mite finès
J. Sibelius
Valse Triste
E. Grieg
Dues melodies nòrdiques op. 63
Danish Quartet
Wood Works

Els Víkings van ser uns navegants nòrdics, no pas un grup ètnic com tenim en el parlar popular, sinó una professió derivada de les dures condicions de vida de les terres escandinaves, on l’agricultura era molt limitada, fet que forçava part de la població a, durant certes èpoques de l’any, dedicar-se a l’ívíking, és a dir, comerciar amb altres territoris, i sovint saquejar o piratejar.
Gràcies sobretot a la seva mobilitat marítima, les accions dels víkings es van estendre fins al Mediterrani, el nord d’Àfrica, l’Orient Mitjà i l’Àsia central. Al llarg de diverses fases expansives d’exploració i assentament va haver-hi comunitats víkings que es van establir al nord d’Europa, a les illes del nord de l’Atlàntic i fins i tot a la costa d’Amèrica del Nord.
Originaris de les terres Escandinaves de Dinamarca, Suècia i Noruega la seva presència a Finlàndia també va ser una constant. Una manera d’entendre la vida, amb costums de tradició oral, amb formes de govern parlamentari que encara perduren i sorprenentment amb un tractament cap a la dona molt avançat per l’època. Una cultura lligada sobretot als colors del seu paisatge, a la seva llibertat i als seus mites i llegendes.
El concert que us proposem reflecteix en els seus sons musicals la riquesa i imaginació d’aquest indret del planeta. Música captivadora del danès C.Nielsen, les textures noruegues i úniques d’E.Grieg, la proximitat de llenguatge del suec J.Fernstrom juntament amb la imaginació sonora per explicar històries fineses d’E.Rautavaara i J.Sibelius. I tot aquest ampli joc sonor acabat amb el meravellós recull de música tradicional escandinava realitzat recentment pel Danish Quartet.

Un concert ple de sons de paisatges nòrdics, amb els seus colors i llegendes, acompanyats per música arrelada a la seva tradició.