De poemes i llegendes

D. Lilburn
Tocar terra en mars desconeguts
E. Toldrà
Vistes al Mar
J. Sibelius
Rakastava
K. Atterberg
Antoni i Cleopatra
 
Enric Arquimbau, actor

Les fons d’inspiració de les persones en el moment de crear, i en el cas que ens ocupa d’escriure música, són molt variades: sensacions, sentiments, exercicis virtuosístics, formes concretes… i també el fet d’explicar quelcom que els ha atrapat d’alguna manera, quelcom que s’ha escoltat, vist o llegit.

En el programa que hem escollit per a aquest concert ens hem centrat en músiques escrites sobre històries-llegendes i també sobre poemes. Són aspectes que marquen una part de la història de cada indret i que ens mostren part dels seus colors culturals.

La història i llegenda sobre l’arribada occidental a Nova Zelanda amb el seu “descobriment” el 1642 per part d’Abel Tasman i el seu encontre amb la població maorí és explicada en un poema d’Allen Curnow i musicada de manera molt hàbil pel músic neozelandès Douglas Lilburn en una obra sorprenent: “Tocar terra en mars desconeguts”. I de mars llunyans a d’altres més propers amb una obra d’Eduard Toldrà inspirada en versos d’un poema de Joan Maragall: “Vistes al mar”; una obra on cada moviment ens apropa a diferents colors de la nostra mar Mediterrània i que amb el temps ha quedat com una de les grans joies d’aquest compositor tant important en el ressorgir musical de la Catalunya de la primera meitat del segle XX.

Dels colors de casa nostra passem als colors de la cultura nòrdica amb l’obra de Jean Sibelius, Rakastava (l’amant). Aquesta obra està inspirada en poemes de la llengua finesa apareguts en el llibre Kanteletar. Una obra que Sibelius mateix va escriure per ser cantada i també per ser tocada sols per una orquestra de cordes; una d’aquelles obres en que les textures musicals agafen tons tan sublims i delicats que ens acaben atrapant. I ja per acabar tota una història-llegenda on se’ns mostra que l’amor és potser el punt màgic que pot unir les cultures: la història “d’Antoni i Cleopatra” explicada pel sons de la música del compositor i enginyer suec Kurt Atterberg; tota una música que ens pot traslladar a l’Egipte de Cleopatra i sobretot a una història que s’ha fet llegenda.

I per si us heu quedat “amb gana” no us perdeu el bis d’aquest programa: una de les millors joies mai escrites sobre una llegenda nòrdica: el Vals Trist de J. Sibelius.