Amb permís de la Reina

PROGRAMA

Suite The Fairy Queen
Henry Purcell
Concerto Grosso op 5 núm 3 after Scarlatti
Charles Avison
Sinfonia en Re Major
Samuel Wesley
Serenade en mi menor
Edward Elgar
Downland Suite
John Ireland
Bohemian Rhapsody
Fredie Mercury

Un recorregut per la música anglesa, amb el favor, o no, de la reina

En l’aspecte musical és ben curiosa la història d’Anglaterra. Un període barroc marcat per la presència absoluta de Henry Purcell acompanyat per compositors forans com G.Handel o F.Geminiani, un període clàssic en que s’ha de gratar bastant per trobar bones referències, i un ressorgiment absolut cap a finals del XIX i tot el XX.

Una història també marcada per la proximitat i reconeixement reial, o no. Ja en ple barroc ens trobem compositors lligats a la reialesa i d’altres de forans que, si volien exercir, havien de tenir permís de la reina. Un aspecte que, salvant distàncies, també trobem durant el segle XX amb nomenaments de sir a bastants compositors, o no.

Aquest recorregut musical que presentem passa per aquestes dues variants. Música amb reconeixement reial com la Henry Purcell, considerat un dels millors compositors anglesos de la història, i la d’Edward Elgar, que a inicis del XX aconseguí el nomenament reial de cavaller o sir.

Amb elles dos exemples propers als anteriors però apartats del reconeixement reial: el barroc sorprenent i impactant de Charles Avison i l’energia i lirisme impressionista de John Ireland.

Però no podem oblidar una època més aviat obscura: el classicisme anglès. I aquí ens trobem a Samuel Wesley, anomenat el Mozart anglès, amb una música sorprenent i quasi eclèctica, reflex d’una vida privada ben regirada i lligada de la primera Gran Lògia Maçònica d’Anglaterra.

I per acabar tota aquesta història una música inoblidable de potser la única i veritable The Queen: Bohemian Rhapsody, de Freddie Mercury.