Novel·la de: Agota Kristof
Música de: Alexander Litvinovsky
Adaptació teatral de: Pep Pla
Actors: Pepito and Pepito
Idea original: Orquestra de Cambra Terrassa 48
La segona guerra mundial esclata i una mare es veu empesa a deixar els seus dos fills bessons, Claus i Lucas, a l’empara de la seva àvia, una vella solitària, bruta, alcohòlica i plena d’una gran maldat i crueltat cap a ells. Passat el primer tràngol els dos bessons decideixen enfortir tant el seu cos com el seu esperit per deixar de sentir gana, fred, dolor, emocions i, de retruc, sobreviure a la destrossa humana que comporta un fet com la guerra. I per deixar-ne testimoni van anotant en uns quaderns escolars tots els fets que els comporta aquesta supervivència.
Aquest és el fil del primer llibre, el Gran Quadern, de La Trilogia de Claus i Lucas escrit per l’hongaresa Agota Kristof. Fugida del seu país natal, Hongria, als 21 anys davant la invasió de l’exèrcit soviètic es trasllada a Suïssa on aconseguí feina en una fàbrica mentre intenta aprendre el francès, idioma que utilitzarà en tots els seus escrits ja que un dels tresors més importants que tenim, la llengua materna, es va quedar enrere en la seva fugida.
L’escriptura utilitzada en el Gran Quadern és nua, sols amb els elements imprescindibles per crear frases curtes i netes. Un intent d’oferir fets despullats de sentiments i tal com ragen, prescindint d’elements que distreguin de la realitat crua i aspre de les vides mancades d’afecte dels dos bessons.
En aquest concert us proposem una adaptació lliure, teatral i musical, sota la direcció escènica i adaptació del text realitzada per Pep Pla juntament amb la música escrita el 2015 pel músic bielorús Alexander Litvinovsky on cada moviment de l’obra reflecteix amb els seus sons passatges d’aquest monument literari d’Agota Kristov: El Gran Quadern.
Per decidir si una cosa està bé o malament utilitzem una eina ben senzilla: la redacció ha de ser verídica. Hem d’escriure el què és, veiem, escoltem o fem. El Gran Quadern – Agota Kristof